Waarom je eerst van jezelf moet houden voor je aan een relatie begint
26-02-2021Ben jij blij met jezelf als je in de spiegel kijkt? Van jezelf houden is niet altijd even makkelijk, maar het maakt je relatie wel makkelijker op zoveel aspecten. Het klinkt misschien cliché, maar in elke cliché zit er stiekem toch ook iets van waarheid. Er zijn al zoveel relaties stukgelopen door een gebrek aan selflove: we kunnen onze jaloezie niet bedwingen, we krijgen niet genoeg complimentjes of door zaken die veel dieper liggen.
Vaak halen mensen “je moet eerst van jezelf houden voordat je een relatie begint” en “ je moet eerst van jezelf houden voordat iemand anders van jou kan houden” door elkaar terwijl hier een groot verschil tussen is en daar willen even op ingaan.
Je bent het waard, altijd
“Je moet eerst van jezelf houden voordat iemand anders van jou kan houden” Dit is een uitspraak die ik nooit ga begrijpen. Van jezelf houden kan verschrikkelijk moeilijk zijn. Je moet weten dat je liefde en respect waard bent en er van je gehouden kan worden, zelfs op de dagen dat je in jezelf niets ziet om van te houden.
Je bent niet dezelfde persoon die je gisteren was, je leert voortdurend van je fouten en je ervaringen vormen je tot de persoon die je vandaag bent. Wees trots op jezelf, zelfs met de kleinste vooruitgang die je tot nu toe hebt geboekt.
Hou eerst van jezelf voor je aan een relatie begint
Jij bent het meest permanente in je leven. Altijd. En dat zal nooit veranderen. We moeten het daarom normaliseren om onszelf meer op de eerste plaats te zetten. Kies voor jezelf. Jij, jij, jij. Je behoeften, je wensen, je dromen, je gevoelens, je geluk. Eens dat je dit doorhebt en je weet wat je waard bent begin je makkelijker aan een gezonde relatie. Je straalt deze waarden uit en je toekomstige partner zal dit ook aanvoelen.
Wanneer je een relatie ziet als een nood, zet je jezelf in een kwetsbare positie. Denk er eens over na, als je gaat geloven dat je een ander echt nodig hebt om tevreden te zijn, kun je nooit gerust zijn, want er is altijd de mogelijkheid dat hij of zij van gedachten verandert en vertrekt, of erger. Daarom is het eeuwenoude advies dat we eerst gelukkig moeten zijn in ons leven zo praktisch.
Verslaafd aan liefde
In het boek Verslaafd aan liefde van Jan Guertz wordt er uitgelegd dat we eigenlijk ons hele leven op zoek zijn naar externe bevestiging en we daarom in veel gevallen een relatie willen. Je wilt je speciaal voelen, complimentjes krijgen en bevestiging ontvangen dat je goed bezig bent. Het komt er dus op neer dat de dingen die je jezelf zou moeten geven bij iemand anders gaat zoeken. Vanaf dat je al die zaken bij jezelf begint te zoeken en geen externe bevestiging meer nodig hebt heeft dit een tal van voordelen voor je zelfbeeld en je relatie. In het boek kan je meer lezen over wat de oorzaak is van dit fenomeen en hoe je ermee kan omgaan.