Verruim je horizon dankzij online dating
28-10-2014Het lijkt erop dat mensen die elkaar via een datingsite hebben ontmoet, minder op elkaar lijken dan mensen die elkaar persoonlijk hebben gevonden.
Online daten wordt wereldwijd steeds populairder. Dit is gebleken uit een internationaal onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Gina Potârcă die geanonimiseerde data van een internationale online datingsite doorzocht. Het ging hier om een datingsite die in vrijwel heel Europa wordt gebruikt. Er werden ook Amerikaanse gegevens bestudeerd.
Het onderzoek bestond uit een uitgebreide vragenlijst die gebruikers van de datingsite moesten invullen bij het aanmaken van een profiel. In de vragenlijst moest onder meer beantwoord worden wat de gebruikers belangrijk vinden in een partner. Het resultaat wees uit dat internetdaters vaak op zoek gaan naar iemand die best veel op hen lijkt en dat de partnervoorkeur onderhevig is aan invloeden uit de context en omstandigheden van het land waarin ze wonen.
Gescheiden moeders bijvoorbeeld, vinden de opleiding en economische status van een potentiële partner bijvoorbeeld minder belangrijk in landen waar de arbeidsparticipatie van vrouwen hoog is en waar de kinderopvangfaciliteiten goed zijn vergeleken met vrouwen uit landen die minder vrouwvriendelijk zijn. In landen waarin homoseksualiteit min of meer geaccepteerd is, zoeken homo’s en lesbiennes vaker naar lange termijnrelaties dan in landen waar homoseksuele relaties minder geaccepteerd worden.
Etniciteit
Op het gebied van etniciteit blijkt dat in landen waar er veel buitenlanders wonen, zoals Zwitserland, online daters er minder zwaar aan tillen als een potentiële partner een andere achtergrond heeft dat zij zelf. Mensen met een Arabische achtergrond worden echter vaak uitgesloten als mogelijke partner. Dit is ook in landen als Zweden het geval, ondanks er daar veel mensen worden die in een ander land geboren zijn en waar de houding tegen immigranten over het algemeen positief is.
Het is echter toch gebleken dat koppels die elkaar online hebben ontmoet, minder op elkaar lijken dan koppels die elkaar bijvoorbeeld via het werk, de school of familie hebben ontmoet. Potârcă concludeerde dat verschillen in religie, ras en opleiding meer voorkomen bij internetkoppels dan bij paren die elkaar buiten het internet hebben ontmoet. Ze gaf aan dat de kans dat online daters een partner kiezen met een heel andere etnische of sociale achtergrond groter is vanwege de grotere pool aan mogelijke partners die beschikbaar zijn bij online dating.