Opgelicht op een datingsite? Wat nu?
01-05-2014Helaas zitten er tussen al de online datingsites ook een aantal sites die voornamelijk uit zijn op het aansmeren van een betaald abonnement. Het is helemaal niet uitzonderlijk om te betalen voor een datingsite, het is immers een online dienst. Maar soms staat er niet tegenover wat er beloofd wordt. Vrijwel geen andere leden op de site of veel fake profielen zijn veel voorkomende zaken. Er is dan sprake van oplichting door de betreffende partij achter de datingsite.
Internet oplichting voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen, en dus is het altijd verstandig om even goed onderzoek te doen voordat er wordt overgegaan tot betalen of het afsluiten van een abonnement. Zoek dus eerst reviews van de betreffende site. Zeker wanneer het om een oplichtingsite gaat wordt dit vaak vermeld door leden die slechte ervaringen hebben. Het is ook altijd een mogelijkheid om de foto’s die je tegenkomt op profielen van de datingsite na te trekken via Google Image Search (http://www.google.com/imghp). Hierdoor zie je gelijk of de foto vaker voorkomt en op welke sites. Het is dan al gauw duidelijk of het hierbij om een nepprofiel gaat.
Algemene voorwaarden
Het is erg belangrijk om goed te kijken naar de algemene voorwaarden van een website. Deze zijn namelijk opgesteld om alle manieren van aansprakelijkheid van de partij achter de website zoveel mogelijk uit te sluiten. Bij inschrijving en het afsluiten van een abonnement ga je, zoals op elke webshop, website of online dienst, akkoord met deze voorwaarden. Te veel mensen klikken dit vinkje aan zonder op de hoogte te zijn van de haken en ogen. Zo is er vaak in de algemene voorwaarden al te lezen dat de partij achter de website niet aansprakelijk is voor geleden schade, dat een abonnement zelf moet worden opgezegd en dat de gegevens van de website leidend zijn voor het vaststellen van verschuldigde bedragen. Wees er van bewust dat de website dus geld af blijft schrijven tot de overeenkomst is opgezegd, dat er geen bedenktijd op van toepassing is en dat er vaak ook wordt aangegeven dat nepprofielen altijd mogen worden gebruikt om de gesprekken op de website te sturen. Deze profielen zijn dus fictief en kunnen helemaal niet leiden tot een afspraakje of fysiek contact. Door de algemene voorwaarden er op na te slaan kun je oplichting op een gemakkelijke manier voorkomen en zorg je dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Aangifte doen en misbruik melden
Toch kan het altijd gebeuren dat je toch opgelicht wordt, door bijvoorbeeld een nieuwe website of een website waar weinig over te vinden is en die zo betrouwbaar leek. Het is dan verstandig om aangifte te doen bij de politie (http://www.polfed-fedpol.be/). Online aangifte doen kan via: https://policeonweb.belgium.be/eloket/selectComplaintTypeAndAuthentication.action?lang=nl U kunt ook altijd terecht bij het meldpunt internetoplichting op https://www.ecops.be/ waar je meldingen kunt doen van misbruik op het internet.
Geef een reactie
Naam: Datum: | Geachte, ik heb 148 euro betaald. Heb zeker al 200 berichten verstuurd, krijg geen enkele reactie....duidelijk een nepsite......zou graag mijn geld terug hebben......eigenlijk zou die website van het net moeten verwijderd worden....ik wil wel geen problemen......heeft u voor mij een oplossing ? Mvg |